Munca și aportul ei la fericire noiembrie 12, 2020

munca fericire

Dalai Lama spune că fericirea nu o primești de-a gata, ea este rezultatul acțiunilor tale, iar vestea asta pe mine mă încurajează. Sunt motivată de faptul că prin ceea ce fac, în fiecare zi, pot contribui la propria-mi fericire.

Psihologia pozitivă

O altă veste bună este că și studiile din psihologia pozitiva au concluzionat ca factorii care contribuie la fericire sunt următorii:

  • Factorii genetci
  • Condițiile de viață
  • Acțiunile noastre.

Factorii genetici

In ceea ce privește factorii genetici nu putem face prea multe pentru a schimba bagajul nostru genetic, dar  puteam să intelegem care sunt predispozitiile noastre. Putem să folosim punctele tari si resursele cu care am fost dotati de natura și  sa actionam preventiv pentru a minimiza efectele negative ale predispozitiilor neplăcute cu care am fost echipați genetic.

Condițiile de viață

Condițiile de viață, ne influențează de asemenea gradul de fericire si asupra unor conditii de viață chiar putem să acționăm. Putem să ne mutâm într-un oraș mai mare, putem să facem mai multi bani, să mergem in vacanțe, să mâncăm mâncare mai bună, etc. Din păcate, fericirea pe care ne-o aduc aceste modificări este de scurtă durată. In timp ne vom adapta la orașul mai mare, la vacantele de lux, la mancarea bună la fel cum ne vom adapta si la evenimentele negative din viata noastră.

Acțiunile noastre

In cele din urmă, dar în primul rând, putem să influențăm starea noastră de fericire prin activitățile de zi cu zi in care ne implicăm. Fiecare dintre noi avem in minte câteva activități pe care le facem cu atât de multă implicare, încât nu simțim cum trece timpul. Nu ne e foame, nu ne e sete. Suntem acolo cu minte, corp, suflet!  Suntem in stare de flow! Suntem fericiti!

Ai identificat 3 astfel de activități?

Daca da, caută să faci acele activități cât mai des. Caută să faci din ele o profesie.  Cu cât vei fi in flow mai mult timp, cu atât vei fi mai sănătos și mai longeviv, mai productiv, mai motivat de ceea ce faci.

Activitatea e rasplată prin ea însăși!