Cum îmi ajut copilul să înțeleagă satisfacția pe care i-o poate aduce munca aprilie 5, 2021

Episodul 2 – Satisfactia legată de muncă

Am inceput in articolul precedent o  serie dedicata parintilor si acțiunilor pe care ei le întreprind voluntar sau involultar  și care influentează traseul de cariera al copilului.

In episodul 1 am constientizat o serie de trasaturi care se transmit genetic catre copiii nostri si va invitam sa identificati trasaturi  pe care ati vrea sa le preia copilul dumneavoastra si trasaturi  la care ati vrea sa existe o modelare.

În acest episod vă invit să discutăm despre o  trăsătura în modelarea căreia părinâii au un rol important

Satisfacția legată de muncă

Am in fata mea, in sesiunile de consiliere in cariera,  tineri care nu au nici o informatie pozitiva legata de munca. Munca este pentru ei pedeapsa pe care trebuie sa o indure ca sa primeasca bani. Isi compatimesc parintii pentru ca trebuie sa munceasca. Nu stiu prea multe detalii despre munca parintilor, dar i-au atribuit muncii o eticheta generala de experienta total neplacuta. Este de prisos sa mai mentionez   ca tinerii si-au format aceasta parere in urma discutiilor auzite intre parinti si in cercurile apropiate ale familiei.

Stim deja ca avem tendinta de a vorbi despre evenimentele speciale care ni s-au intamplat, si mai stim ca tendinta  este sa impartasim mai degraba experientele negative.

DAR in timp ce in mintea noatra noi stim ca vorbim despre exceptii si despre ce ni s-a intamplat rau legat de munca, COPILUL INTELEGE CA CEEA CE RELATAM NOI ESTE NORMALUL! Astfel imaginea care se creaza in mintea copilului este compusa din cele mai urate experiente ale noastre si ale cunoscutilor nostri.

Recomandari pentru a imbunatati imaginea muncii si a satisfactiei pe care ne-o poate aduce

  • Expuneti copilul la cat mai multa informatie pozitiva legata de munca.
  • Vorbiti despre lucrurile bune care vi se intampla in fiecare zi legat de munca. Ce-a fost fain azi la lucru?
  • Vorbiti despre relatiile de colaborare care va fac placere . Cu cine va intelegeti bine?
  • Vorbiti despre ce ati invatat nou.
  • Vorbiti despre cine va ajuta si pe cine ajutati.
  • Vorbiti despre punctele bune ale sefului.
  • Vorbiti despre colegii noi si calitatile lor.
  • Vorbiti despre compania in care lucrati. Ce face compania?
  • Vorbiti despre motivarea dumneavoastra de a munci in acea companie. De ce va place si de ce ramaneti in acea companie?
  • Vorbiti despre faptul ca munca e o forma de contributie sociala. Vorbiti despre cum alegeti sa contribuiti dumneavoastra.

Succes!