Cum îmi ajut copilul să își aleagă cariera potrivită aprilie 5, 2021

Episodul 3 – Alegerea Carierei

In episodul 3 dedicat parintilor si  acțiunilor pe care părintii le întreprind voluntar sau involultar  și care influentează traseul de cariera al copilului, voi face referire la o alta trăsătura in modelarea careia parintii au un rol important:  alegerea efectiva a carierei.

In episodul  2 v-am facut cateva recomandari pentru a imbunatati imaginea muncii in ochii copilului dumneavoastra. Majoritatea acelor sugestii erau implementabile prin comunicare, in casa sau in general in timpul petrecut cu copilul.

Orientare și informare în carieră

Actiunile pe care vi le sugerez in acest episod, si care au ca scop alegerea unui drum in cariera cat mai potrivit pentru copilul dumneavoastra, sunt putin mai ample.

La modul general, aceste actiuni se pot numi actiuni de orientare in cariera si au ca scop facilitarea accesului copilului dumneavoastra la informatii legate de piata muncii.

  • Analizati experientele comune prin prisma locurilor de munca pe care le implica. De exemplu, daca luati masa la o terasa, discutati despre locurile de munca implicate pentru ca dumneavoastra, in calitate de clienti sa beneficiate de aceasta experienta. In felul acesta veti discuta despre profesia de chelner, de cea barman, de bucatar, de ajutor de bucatar, de antreprenor si poate chiar  de agent de vanzari, de responsabil aprovizionare, de contabil…si poate multe altele.
  • Discutati si explicati concepte de baza legate de piata muncii: angajat, antreprenor, corporatie, CV, interviu de angajare, contract de munca, salariu brut, salariu net, asigurari sociale, somaj, etc. Daca aveti incertitudini legate de aceste concept uitati-va impreuna pe net sau discutati cu un specialist.
  • Expuneti copilul la cat mai multe meserii.
  • Expuneti copilul la cat mai multe medii de munca.
  • Discutati cu copilul despre intregul circuit al mancarii din farfurie sau al hainelor pe care le poarta, de la productia materiei prime, la consumatorul final.
  • Incurajati-l sa se implice in cat mai multe activitati de voluntariat.
  • Cand analizati un film sau o carte, faceti analiza si prin prisma muncii pe care persoanajele o fac. J

Nu uitati, vorbiti cu placere despre munca si despre satisfactiile pe care aceasta vi le aduce!