Cum să îți alegi cariera? Valori si principii legate de munca februarie 28, 2022

Atunci când sunt întrebați care sunt aspectele cele mai importante ale vieții, majoritatea oamenilor răspund: familia, sănătatea și munca. Așadar,  alegerea traseului profesional este, probabil, una dintre cele mai importante alegeri pe care le vei face în această viață.

In acesta serie de patru  articole, aceasta fiind articolul cu numarul 3,  vei invata care sunt informațiile relevante, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi drumul profesional, astfel încat sa fii mulțumit cu alegerea ta pe temen lung.

In primul articol am vorbit despre personalitatea ta, una dintre principalele resurse pe care le poți folosi în carieră. Este o resursă nelimitată pe care o vei avea la dispozitie toata viața. Mai mult decât atât, această resursă se cere a fi folosita, de aceea este necesar sa intelegi cum este felul tău de-a fi și stilul tău personal sis a Cauti contexte de munca în care personalitatea ta să se poată manifesta.

In articolul cu numarul doi am vorbit despre interesele tale vicaționale. Activitățile pe care le faci din plăcere, fără efort,  în timpul liber, sunt relevante pentru a întelege care sunt domeniile profesionale în care ai putea munci cu placere și care iti vor aduce satisfacție și împlinire.

Si iata-ne ajunsi la un alt aspect foarte importat de analizat – valorile tale personale.

Care sunt  valorile tale?

Valorile sunt credințe adânc înrădăcinate care conduc acțiunile noastre. Ele exprimă ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Dacă trăiești și acționezi conform valorilor tale, vei simți că ai o viață bună, că ești în concordanță cu tine însuți.

Dacă valorile tale vor fi încălcate în mod repetat vei fi nemulțumit, vei trăi o stare de apăsare și neconcordanță.  Vei simti că trăiești viața altcuiva.

  • Cum știi că ai avut o zi bună ? Enumeră trei conditii.
  • Cum știi că faci o trebă buna? Enumeră trei condiții.
  • În ce atmosferă de lucru funcționezi bine?
  • Câtă independent ă în muncă îți dorești?
  • Câtă flexibilitate?
  • Ce ar trebui să se imtample la un loc de munca astfel încât să spui: “Plec! Nu mai rămân aici nici o zi!”

Toate raspunsurile notate de tine pe hârtie sunt condiții ca tu sa fii mulțumit cu cariera ta, dar sunt și resurse  cu care tu poți contribui pe piața muncii. O combinatie unica de resurse, pe care nu o are nimeni altcineva si de care este nevoie cu siguranță!