Cum sa îți alegi cariera? Abilitatile tale si alegerea carierei februarie 28, 2022

Iată-ne ajunși la ultima parte a discuției noastre privind informațiile relevante, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi drumul profesional, astfel încat sa fii mulțumit cu alegerea ta pe temen lung.

Te-am invitat in articolele anterioare sa raspunzi la trei intrebari esentiale legate de carieră:

  1. Care este tipul tău de personalitate?
  2. Care sunt interesele tale vocaționale?
  3. Care sunt valorile tale?

Inventarul abilităților

În acest moment,  ai deja o serie de abilități pe care le poți folosi în viitoarea ta carieră. De unele ești conștient pentru că le-ai dobândit cu intenție, prin studiu și exercițiu, iar de altele vei deveni conștient dacă vei  face o analiză amănunțită a sarcinilor tale de-a lungul timpului.

Pentru a avea un inventar al abilităților tale, abilități pe care le poți oferi pe piața muncii, pune-ți următorele întrebări:

  • Ce știi să faci bine?
  • Pentru ce apelează ceilalți la tine?
  • Cum contribui tu în actuala echipă sau în familie?
  • În ce fel folosești calculatorul la momentul actual?
  • Care sunt activitățile care te tin in “stare de flow”? Care sunt acele activități în care te scufunzi de nu simți cum trece timpul?
  • La ce tip de activități nu ai vrea să renunți?
  • Care sunt activitățile pe care le faci bine și te simți motivat sp le faci si mai bine?

O sursă bună de informație pentru a-ți valida lista de abilități sau pentru a identifica răspunsuri noi,  sunt prietenii apropiați sau familia.

Toate răspunsurile notate de tine pe hârtie sunt condiții ca tu să fii mulțumit cu cariera ta, dar sunt și resurse  cu care tu poți contribui pe piața muncii. O combinație unica de resurse, pe care nu o are nimeni altcineva si de care este nevoie cu siguranță!