Munca este iubire aprilie 28, 2021

De ani de zile vorbesc cu oameni despre munca lor.

De ani de zile ascult oameni vorbind despre felul in care incearca sa contribuie, sa aduca valoare, sa transforme, sa construiasca, sa simta, sa ajute. Intr-un moment, candva, fara sa imi dau seama, toate povestile acestor oameni s-au sedimentat in mintea mea, sau poate in subconstientul meu si apoi au iesit din nou la suprafata ca o certitudine. Munca este iubire.

Prin felul in care alegem sa contribuim , sa aducem valoare, sa transformam, sa simtim,  sa ajutam, alegem de fapt sa ne manifestam iubirea.

Munca este iubire in forma vizibila, zicea Khalil Gibran.

Munca este iubire, chiar daca intarzie sau nu e menita sa ia o forma vizibila. 

In limba greaca sunt mai multe cuvinte pentru concepte  care inglobeaza ideea de iubire si in tot atatea forme am vazut iubirea manifestata sau asociata muncii de catre clientii mei: eros, philia, ludus, pragma, agape, philautia, storge, mania.

Eros – pasiune arzatoare, dorinta, lipsa contrlolului.

In munca, nimic planificat, nimic organizat, nimic neautentic. Munca este condusa de pasiune, de patima si se manifesta brut, orice tetativa de finisare fiind consideata lipsa de autenticitate si moarte a pasiunii.

Philia- iubire frateasca, bazata pe valori comune.

In munca,  valorile comune, dau viziune comune, philia construieste imperii, transforma startup-uri in corporatii. E bazata pe sinceritate si admiratie recirpoca.

Ludus – iubirea bazata pe ideea de joc, de amuzament, de a gasi satisfactia in prezent.

In munca se manifesta prin dorinta constanta de a experimenta ceva nou, de a trai conform dorintelor de moment, fara a lua in considerare viitorul.

Pragma – iubirea care trece testul timpului, care implica flexibilitate, adaptare, atentie si grija.

In munca implica compromis, acceptare de conditii, adaptare, a fi acolo la bine si la rau, pe termen lung.

Agape – iubirea pentru oameni, pentru umanitate.

In munca o regasim in randul celor care ajuta fara sa astepte nimic in schimb, pentru ca isi doresc sa faca lumea un loc mai bun,  la cei care cred in oameni si in bunatatea lor.Philautia – e iubirea fata de sine, iar aceasta iubire poate avea doua directii, una pozitiva si una negativa.

Directia negativa – dorinta de a avea pentru sine placeri, faima, averi. O directie narcisica.

Directia pozitiva – dorinta de a investi in sine, de a evolua, de a ma ajuta pe mine pentru ca ulterior sa ii pot ajuta pe ceilalti.

Stroge – iubire neconditionata, instinctiva, protectiva.

In munca, atunci cand este constientizata, se poate manifesta sub forma de misiune intr-un anumit domeniu, presupunand sacrificiu dar si o usurinta venita dintr-un instinct incontestabil de iubire si protectie pentru acel domeniu.

Mania – iubire obsesiva, care creaza codependenta si convingerea ca cel iubit te va vindeca si completa.

In munca se manifesta ca obsesie, ca imposibilitate a subiectului de a se defini pe sine in lipsa muncii, ca nevoie disperata de a munci pentru a se valida pe sine ca persoana.

Tu cum iubesti prin munca ta? Dar cei din jurul tau? Vezi o diferenta intre generatii?