Cum îmi pot ajuta copilul să își aleagă cariera potrivită iulie 26, 2021

Episodul 4 – Apelează la un consilier in cariera

Iata-ne ajunși la Episodul 4 din seria dedicată acțiunilor pe care părinții le întreprind voluntar sau involultar  și care influentează traseul de cariera al copilului.

In numărul trecut am venit cu câteva sugestii de acțiuni de orientare in cariera ce au ca scop facilitarea accesului copilului dumneavoastra la informatii legate de piata muncii.

In acest articol vom vorbi despre situatii legate de cariera copilului dumneavoastra in care ar fi bine sa apelati la un specialist, atat pentru expertiza sa cat si pentru obiectivitatea si neutralitatea sa.

Unul din principalele roluri ale unui parinte , este cel de protector al copilului. Siguranta copilului este o prioritate pentru parinte. Vrem sa le fie bine. Vrem sa stim ca ne-am facut datoria.

  • “Sa faca informatica, ca acolo e viitorul. “
  • “Sa faca stiintele naturii, ca noi toti am lucrat in sanatate si nu ne-a fost rau”
  • “El vrea filologie, dar ce face cu filologia? Ca doar n-o sa se faca scriitor?”

Noi stim insa, din propria experienta, ca ceea  ce functioneaza si aduce satisfactie unora, nu aduce si altora. Ce a  functionat in cazul dumneavoastra, s-ar putea sa nu functioneze si in cazul copilului dumneavoastra.

De asemenea, piata muncii este foarte dinamica, tenditele schimbatorare si greu de urmarit pentru cineva care nu are asta ca obiect de activitate.

Apelati la un consilier in cariera inainte de alegerea liceului.

Alegerea liceului se dovedeste a fi o decizie de cariera foarte importanta. De cele mai multe ori, acest lucru se constata post-factum, dupa ce elevul este inrolat intro clasa cu un anumit profil si constata ca o serie de materii nu apar in programa, sau apar cu un numar foarte mic de ore. Acest lucru, evident,  ii limiteaza alegerile privind facultatea.

Apeland la un consilier in cariera la inceputul clasei a opta, veti intelege, atat dumneavoastra cat si copilul dumneavoastra, care este directia generala ce i se potriveste. Astfel alegerea liceului si a profilului clasei va fi aliniata cu obiectivele sale de cariera pe termen lung.

Apelati la un consilier in cariera pentru alegerea facultatii.

Atunci cand vine vorba de alegerea facultatii, pe langa discutia privind vocatia si obiectivele de cariera pe termen lung, apar alte discutii sensibile. Momentul desprinederii de parinti apare in discutie in difereite feluri:

  • “Stiu ca ai mei ar prefera sa fac facultatea aici,  sa stau acasa, decat prin chirii si tot pe drumuri.”
  • “Ai mei zic sa merg la Timosoara ca si eu au terminat acolo si sunt profesori buni.”
  • “Ai mei zic sa merg in strainatate, ca ei ma sustin, dar mie mi-e groaza.”

Apelati la un consilier in cariera in timpul facultatii

Scolarizarea are ca principal scop pregatirea noastra pentru cumpul muncii. Dupa cum stim, din experienta proprie, primele locuri de munca isi pun amprenta puternic asupra felului in care vedem relatia cu munca. Companiile sunt de mlte feluri, domeniile de activitate variate, angajatorii cu tot felul de particularitati.

Intro discutie cu un consilier in cariera copilul dumneavostra ar putea intelege mai bine ce tip de companie i se potriveste, ce tip de cultura organizationala l-ar pune in valoare, ce alegere se aliniaza cu obiectivele lui pe termen lung.

 

Va salut si va felicit pentru felul minunat in care va indepliniți rolul de parinte!